5 νέοι ρόλοι για τα Στελέχη Εταιρικής Υπευθυνότητας και Βιώσιμης Ανάπτυξης το 2021

February 12, 2021
By CSE

Αν είστε ακαδημαϊκοί στον τομέα της Βιώσιμης Ανάπτυξης τότε γνωρίζετε την Donella Meadows. Αν εργάζεστε στον τομέα αυτό, σας είναι χρήσιμες οι θεωρίες της. Η Meadows ήταν η βασική συγγραφέας του Limits to Growth (1972), του πρώτου βιβλίου που παρουσιάζει τις συνέπειες της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης σε έναν πεπερασμένο πλανήτη. Επιπλέον, ήταν εκείνη που μας έδωσε βασικές κατευθύνσεις για να αναπτύξουμε το πιο πολύτιμο εργαλείο μας: τη συστημική σκέψη!

Οι επαγγελματίες στον τομέα της Βιώσιμης Ανάπτυξης, κατ ‘ανάγκη, σκέφτονται σε επίπεδο συστημάτων. Η αειφορία αγγίζει τα πάντα, ενώ εδώ και χρόνια, έχουμε δείξει για ποιο λόγο πρέπει να έχουμε θέση σε συζητήσεις που υπερβαίνουν τις περιβαλλοντικές ανησυχίες. Μέσα από τη συστημική σκέψη κατέληξαν οι επενδυτές στο πλαίσιο ESG (περιβάλλον, κοινωνία, διακυβέρνηση), βάσει της οποίας μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του πλανήτη τώρα χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τις μελλοντικές γενιές.

Πλέον έχει γίνει κατανοητή η σημασία των ζητημάτων βιώσιμης ανάπτυξης από την ηγεσία και τα στελέχη των επιχειρήσεων. Όποιο και αν είναι το ακαδημαϊκό σας υπόβαθρο, προετοιμαστείτε για έναν ή μερικούς από τους ακόλουθους ρόλους ή συνδυασμό αυτών μέσα στην επιχείρηση ή τον οργανισμό σας:

Υπεύθυνος Ηθικού – Οι περιβαλλοντικές και κοινωνικές ανησυχίες είναι συχνά καταθλιπτικές, γι’ αυτό τα κίνητρα που δίνονται στους υπαλλήλους πρέπει να αποτελούν πηγή έμπνευσης. Μπορεί να παρουσιάζετε μια ανάλυση κινδύνου στο διοικητικό συμβούλιο, όμως, στους υπαλλήλους του οργανισμού σας πρέπει να είστε φωνή έμπνευσης με απτές μεθοδολογίες για την επίτευξη θετικών στόχων.

Κοινωνικός Διευθυντής – Υπάρχει διαφορά στο να έχεις ευχάριστα νέα από το να επικοινωνείς τα ευχάριστα νέα. Για να δημιουργήσετε μια κουλτούρα βιωσιμότητας, τα μηνύματα από την ηγεσία πρέπει να επικοινωνούνται διαρκώς μέσα από πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ιστοσελίδες, διαδικτυακά σεμινάρια, blogs και άλλα διαθέσιμα μέσαφ. Πρέπει να επαναλαμβάνετε συνεχώς το σκοπό και το όραμα του οργανισμού σας.

Επαγγελματίας Επενδύσεων και ESG – Ακόμη και αν έχετε πτυχίο χημείας, πρέπει να αποκτήσετε επαρκείς γνώσεις στη βιώσιμη οικονομία και χρηματοδότηση. Οι οργανισμοί βασίζονται στα στελέχη βιώσιμης ανάπτυξης για πληροφορίες και προτάσεις πάνω σε προγράμματα συνταξιοδότησης, εταιρικές εξαγορές και την απόδοση των επενδύσεων σε φιλανθρωπικές ενέργειες.

Επαφή με Πελάτες– Οι πολυεθνικές απαιτούν όλο και περισσότερο εκθέσεις από προμηθευτές, εκθέσεις CDP, εκθέσεις περιβαλλοντικών αποτελεσμάτων, συσκευασιών ή για αποτύπωμα άνθρακα. Καθώς τα ονόματά μας εμφανίζονται όλο και πιο συχνά στις εκθέσεις αυτές, οι διευθυντές ζητούν από τους επαγγελματίες βιώσιμης ανάπτυξς να έχουν επικοινωνία απευθείας με τους πελάτες. Έτσι λοιπόν καλούμαστε να δημιουργούμε σύντομες και περιεκτικές παρουσιάσεις που θα προσελκύσουν μεγάλους πελάτες.

Κέντρο πληροφόρησης COVID-19 – Οι εργαζόμενοι και οι συνεργάτες απευθύνονται όλο και περισσότερο στα στελέχη βιώσιμης ανάπτυξης για απαντήσεις πάνω σε θέματα COVID-19. Ενδεχομένως να είμαστε πιο προσιτοί από άλλα τμήματα, όπως το Ανθρώπινο Δυναμικό, το Health, Safety and Environment ή ο Ποιοτικός Έλεγχος, ή να είμαστε πιο ορατοί, καθώς μοιραζόμαστε όλα αυτά τα καλά νέα που καθησυχάζουν τους ανθρώπους. Ευτυχώς, επειδή ασχολούμαστε με τόσες πτυχές μιας επιχείρησης, γνωρίζουμε πού να βρούμε απαντήσεις. Έχουμε ακόμη και τις δικές μας καλές προτάσεις.

Ακόμα και αν αυτοί οι ρόλοι φαίνονται δύσκολοι, δεν είστε μόνοι σας σε αυτό, το Κέντρο Αειφορίας σας υποστηρίζει εδώ και 14 χρόνια με εξειδικευμένα πιστοποιημένα εκπαιδευτικά προγράμματα, που έχουν πιστοποιήσει περισσότερους από 6.500 επαγγελματίες σε 60 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η νέα γενιά επαγγελματιών που ασχολούνται με θέματα εταιρικής υπευθυνότητας και βιώσιμης ανάπτυξης μπορούν να αντεπεξέλθουν. Βασική προϋπόθεση η σωστή κατάρτιση και εξειδικευμένη εκπαίδευσή τους, που θα τους δώσει τις απαραίτητες θεωρητικές γνώσεις αλλά και πρακτικά εργαλεία που θα τους επιτρέψουν να βελτιώσουν τα ESG Ratings και τη στρατηγική τους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Το διεθνές πρόγραμμα εκπαιδευτικό πρόγραμμα έρχεται στην Αθήνα τον Απρίλιο.

Διεθνώς πιστοποιημένο πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης (ESG) για στελέχη επιχειρήσεων – 22, 23 & 26 Απριλίου 2020

Οργανισμοί που μας εμπιστεύονται