Ο πρόεδρος του CSE Νίκος Αυλώνας μιλά στο Euro2day.gr για το επικείμενο «συνέδριο ηγετών» στη Νέα Υόρκη αλλά και για τις προκλήσεις – ευκαιρίες που θα αντιμετωπίσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στα μέτωπα της Βιώσιμης Ανάπτυξης και των ESG κριτηρίων.
Το Κέντρο Αειφορίας (CSE) μετά από έντονη εικοσαετή παρουσία σε Ελλάδα και εξωτερικό στα μέτωπα της Βιώσιμης Ανάπτυξης και των ESG κριτηρίων, προχωρεί στη διεξαγωγή συνεδρίου στις 30 Σεπτεμβρίου στο One World Trade Center της Νέας Υόρκης, με την παρουσία υψηλόβαθμων στελεχών από τους ισχυρότερους Ομίλους και Οργανισμούς του πλανήτη.
Ο πρόεδρος του Κέντρου Αειφορίας Νίκος Αυλώνας μιλά στο Euro2day.gr για το περιεχόμενο του συνεδρίου, για τις νέες τάσεις που αφορούν τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τα ESG κριτήρια, αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας.
«Οι επικεφαλής των εταιρειών δεν θα πρέπει να θεωρήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη ως κόστος, ή ως μια κανονιστική υποχρέωση, αλλά να τη δουν σαν ευκαιρία προκειμένου η επιχείρησή τους να είναι πραγματικά οικονομικά βιώσιμη και να ενισχύσει τόσο το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα στην αγορά, όσο και το κοινωνικό της αποτύπωμα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Νίκος Αυλώνας.
Κύριε Αυλώνα, ποιος είναι ο στόχος του συνεδρίου σας στη Νέα Υόρκη, στο One World Trade Center;
Κλείνοντας είκοσι χρόνια διεθνούς δραστηριότητας, στόχος αυτού του σημαντικού συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη στις 30 Σεπτεμβρίου, είναι να αναδείξουμε τις βέλτιστες πρακτικές στα θέματα ηγεσίας σε ότι αφορά τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τα κριτήρια ESG. Έχουμε επιλέξει εταιρείες και executive στελέχη της Βιώσιμης Ανάπτυξης από κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως, όπως είναι οι ΜΕΤΑ (πρώην FACEBOOK), PAPER EXCELLENCE, ΕSTEE LAUDER αλλά και οργανισμούς όπως το Credit Union των Ηνωμένων Εθνών (UN CFU). Στο συνέδριο αυτό, μεταξύ άλλων, θα γίνει αναφορά και στα αποτελέσματα της έρευνας που έγινε σε Αμερική και Ευρώπη το 2023 (πρόκειται για μια έρευνα που διεξάγεται κάθε χρόνο από το 2016) και θα συζητήσουμε για τις μελλοντικές τάσεις και κυρίως για το πώς -και τι είδους ηγεσία απαιτείται- οι εταιρείες θα μπορούν να επιτυγχάνουν ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα και να έχουν θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία και στο περιβάλλον, αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητά τους.
Ποιος είναι ο ρόλος του Κέντρου Αειφορίας (CSE) στην υποστήριξη της Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ελλάδα;
Από το 2005 ήμασταν η πρώτη εταιρεία που μέσα από εκπαιδεύσεις, εκδηλώσεις ενημέρωσης, έρευνα και παροχή εξειδικευμένων συμβουλών υποστηρίξαμε τη διάδοση της Βιώσιμης Ανάπτυξης στις ελληνικές επιχειρήσεις. Σήμερα ο αθροιστικός τζίρος των εταιρειών με τις οποίες συνεργαζόμαστε υπερβαίνει το 15% του ΑΕΠ της χώρας, έχοντας συνεργαστεί σχεδόν με κάθε κορυφαία εταιρεία σε είκοσι κλάδους. Παράλληλα, έχουμε εκπαιδεύσει και πιστοποιήσει χιλιάδες στελέχη επιχειρήσεων από 90 χώρες μέσω του διεθνούς προγράμματος Certified Sustainability (ESG) Practitioner στη Βιώσιμη Ανάπτυξη, καθώς και μέσω της καινοτομικής πλατφόρμας Sustainability Academy, σημειώνοντας ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε λάβει σημαντικά διεθνή βραβεία στην Αμερική για το εκπαιδευτικό μας αποτύπωμα. Στόχος μας πάντα ήταν και είναι να δημιουργήσουμε μια στρατηγική που θα κάνει βιώσιμη και ανταγωνιστική κάθε εταιρεία με την οποία συνεργαζόμαστε, αναπτύσσοντας παράλληλα τα στελέχη της.
Εάν συμβουλεύατε τους επικεφαλής εταιρειών για τα θέματα ESG, τι θα τους αναφέρατε;
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των ανώτατων στελεχών των ελληνικών εταιρειών είτε δεν έχει κατανοήσει την επίδραση του νέου επιχειρηματικού πλαισίου που διαμορφώνεται, είτε δεν διαθέτει κατάλληλα στελέχη που θα βοηθήσουν την εφαρμογή του στο σύνολο της επιχειρησιακής λειτουργίας. Οι επικεφαλής των εταιρειών δεν θα πρέπει να θεωρήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη ως κόστος, ή ως μια κανονιστική υποχρέωση, αλλά να τη δουν σαν μια ευκαιρία προκειμένου η επιχείρησή τους να είναι πραγματικά οικονομικά βιώσιμη και να ενισχύσει τόσο το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα στην αγορά, όσο και το κοινωνικό της αποτύπωμα. Η κατάλληλη εφαρμογή της Βιώσιμης Ανάπτυξης είναι επένδυση για το μέλλον της εταιρείας και όχι κόστος.
Πώς κρίνετε την ανάπτυξη κοινών κριτηρίων ESG από τις τράπεζες για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων;
Η εφαρμογή των ESG κριτηρίων στην Ελλάδα από τον «Τειρεσία» αποτελεί μια σημαντική πρόκληση αλλά και μια ευκαιρία τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τον χρηματοοικονομικό τομέα. Η οικονομική βιωσιμότητα μεγάλων αλλά και μικρότερων οργανισμών συνδέεται άρρηκτα πλέον με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τα κριτήρια ESG και οι επιχειρήσεις που την εντάσσουν εγκαίρως και ουσιαστικά στη λειτουργία τους και επιχειρηματική στρατηγική τους θα βρίσκονται πάντα ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις και θα είναι αυτές που θα επιβιώσουν τα επόμενα χρόνια.
Ποιες οι πιο σημαντικές τάσεις στη Βιώσιμη Ανάπτυξη που βλέπετε για τα επόμενα χρόνια;
Οι τάσεις είναι πολλές και αλλάζουν γρήγορα το επιχειρηματικό περιβάλλον. Μια σημαντική τάση είναι πλέον η εστίαση στην Κλιματική Ανθεκτικότητα (Climate Resilience) για επιχειρήσεις και πόλεις, λόγω των ακραίων φαινομένων που παρατηρούνται. Παρότι υπάρχουν και άλλες σημαντικές τάσεις -όπως η μετάβαση στην Κυκλική Οικονομία, η χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης στην αξιολόγηση κρατών και επιχειρήσεων- το μέλλον της Βιώσιμης Ανάπτυξης στη χώρα μας και της μετάβασης των ελληνικών επιχειρήσεων στις νέες απαιτητικές νομοθεσίες, που θα επηρεάσουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητά τους τα επόμενα χρόνια, θα εξαρτηθεί και από την ποιότητα εναρμόνισης των νομοθεσιών από τα σχετικά υπουργεία, αλλά και τους ελέγχους που θα γίνονται στη συνέχεια.
Διαβάστε το άρθρο όπως δημοσιεύθηκε στο euro2day εδώ