Οι εκλογές της ΕΕ στις αρχές Ιουνίου σηματοδότησαν το τέλος του πιο “Πράσινου” κοινοβουλίου της Ένωσης. Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα των Ευρωπαϊκών εκλογών για την Πράσινη ατζέντα της ΕΕ και για την Ελλάδα? Μετά από ανησυχίες για τα πάντα, από τις πολιτικές για το κλίμα μέχρι την αύξηση του κόστους ζωής και τη μετανάστευση, που έδωσαν ώθηση στους ακροδεξιούς λαϊκιστές.
Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα των Ευρωπαϊκών εκλογών για την Πράσινη Ατζέντα της ΕΕ και για την Ελλάδα?
Τα πράσινα κόμματα έχασαν 18 έδρες σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές, μετακινούμενα από την τέταρτη στην έκτη θέση. Παρά την προώθηση της ακροδεξιάς, τα κεντρώα, φιλελεύθερα και σοσιαλιστικά κόμματα αναμένεται να διατηρήσουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Αρθρο του Νίκου Αυλώνα, προέδρου Κέντρου Αειφορίας (CSE) στην Καθημερινή
Eπισκέπτης Καθηγητής Βίωσιμης Ανάπτυξης (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
Τι σημαίνει όμως αυτό για τις πράσινες πολιτικές και νόμους;
Η στροφή προς τα δεξιά μπορεί να δυσκολέψει την ψήφιση νέας νομοθεσίας για την αντιμετώπιση προκλήσεων ασφαλείας, των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής ή του ανταγωνισμού από την Κίνα και τις ΗΠΑ. Ωστόσο, μια ανάλυση του Reuters προβλέπει ότι οι περισσότερες από τις τρέχουσες πολιτικές και νομοθεσίες θα παραμείνουν και οι βασικοί στόχοι της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή δεν θα αναιρεθούν, καθώς τα κύρια κόμματα που υποστηρίζουν τις τρέχουσες πολιτικές εξακολουθούν να κατέχουν την πλειοψηφία.
Το νέο κοινοβούλιο της ΕΕ μπορεί επίσης να προσπαθήσει να αποδυναμώσει ορισμένα πράσινα μέτρα, και η πολιτική εστίαση προβλέπεται να μετατοπιστεί στην ασφάλεια και τη βιομηχανία. Η μεγαλύτερη ίσως πρόκληση θα είναι πλέον η εξασφάλιση χρηματοδότησης για την πράσινη μετάβαση εν μέσω αργής οικονομικής ανάπτυξης και πληθωρισμού.
Οι αλλαγές στις επερχόμενες πράσινες νομοθεσίες από το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
- Πιθανή αποδυνάμωση υφιστάμενων μέτρων: Το νέο Κοινοβούλιο μπορεί να προσπαθήσει να αποδυναμώσει, χωρίς όμως να καταργήσει, ορισμένα υπάρχοντα πράσινα μέτρα, ιδιαίτερα εάν αυτά θεωρούνται ότι επιβαρύνουν υπερβολικά τις βιομηχανίες.
- Αναθεώρηση στόχων κλιματικής αλλαγής: Αν και οι βασικοί στόχοι της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή πιθανότατα δεν θα αναιρεθούν. Ενδέχεται να υπάρξουν προσπάθειες αναθεώρησης ορισμένων στόχων ή χρονοδιαγραμμάτων, ώστε να είναι πιο ρεαλιστικοί.
- Χρηματοδότηση πράσινης μετάβασης: Η εξασφάλιση χρηματοδότησης για την πράσινη μετάβαση μπορεί να αποτελέσει μεγαλύτερη πρόκληση. Ιδαίτερα εν μέσω οικονομικής ύφεσης και πληθωρισμού. Μπορεί να απαιτηθούν νέες προσεγγίσεις για τη χρηματοδότηση πράσινων έργων.
- Νέες νομοθεσίες και πολιτικές: Παρά τις δυσκολίες, το νέο Κοινοβούλιο πιθανά θα προτείνει και εγκρίνει νέες νομοθεσίες που σχετίζονται με την πράσινη ανάπτυξη, την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, καθώςκαι την προστασία της βιοποικιλότητας που ούτως η άλλως έχουν δρομολογηθεί.
Σημειώνετε ότι η ακριβής κατεύθυνση των αλλαγών θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των πολιτικών ομάδων. Επίσης από τις προτεραιότητες που θα θέσουν οι νέοι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πέρα από αυτό σημαντικές νομοθεσίες που έχουν ήδη ψηφιστεί όπως οι CSRD (2022/2464) και CS3D αναμένεται να ισχύσουν κανονικά και από αρχές του 2025. Τέλος και οι εταιρείες θα πρέπει να προετοιμαστούν για την εφαρμογή τους μια και η επιρροή τους θα είναι καθοριστική στις λειτουργίες τους και βιωσιμότητα τους.
Κέντρο Αειφορίας (CSE)
Το Κέντρο Αειφορίας (CSE) είναι κορυφαίος εκπαιδευτικός οργανισμός με δράση σε 90 χώρες. Παρέχει πρωτοποριακή καθοδήγηση και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε παγκόσμιες εταιρίες Fortune 500, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ηγέτες και οργανισμούς παγκοσμίως,. Μέσω των βραβευμένων επιστημονικών ερευνών του, πιστοποιημένων εκπαιδεύσεων και εξειδικευμένων συμβουλευτικών προγραμμάτων ESG και Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες και οι εκπαιδεύσεις μας (δια ζώσης ή εξ αποστάσεως) βασίζονται σε δεκαετίες ακαδημαϊκής, επιχειρηματικής και βιομηχανικής εμπειρίας. Απώτερος στόχος μας η παροχή εξειδικευμένης βοήθειας προς επιχειρήσεις, οργανισμούς και ηγέτες που έχουν κληθεί να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που θέτουν συνεχώς τα κριτήρια ESG και η Βιώσιμη Ανάπτυξη.