Εκδήλωση για τις τάσεις ESG & Net-Zero του 2023 διοργάνωσε το Κέντρο Αειφορίας (CSE) στη Θεσσαλονίκη

February 6, 2023
By CSE

Ανώτατα στελέχη του τομέα της Βιώσιμης Ανάπτυξης συμμετείχαν στο υψηλών προδιαγραφών workshop με θέμα «ESG και Net-Zero Προκλήσεις και Ευκαιρίες», που διοργάνωσε το Κέντρο Αειφορίας (CSE) στις 31 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ PALACE.

 

 

Το workshop απευθυνόταν σε υψηλόβαθμα στελέχη εταιριών που εδρεύουν στη Βόρεια Ελλάδα και επιδιώκουν να ενσωματώσουν ή/και εφαρμόζουν ήδη στην εταιρική στρατηγική τους τις αρχές της βιωσιμότητας και των κριτηρίων ESG και θέλουν να βρίσκονται πάντα ένα βήμα μπροστά από τις τρέχουσες εξελίξεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Τα θέματα που συζητήθηκαν

Στο workshop οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τέσσερις ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις:

  • Όλες τις νέες τάσεις στο ESG για το 2023 όπως φαίνεται να διαμορφώνονται από τις νομοθετικές ρυθμίσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, από τον Πρόεδρο του Κέντρου Αειφορίας (CSE) Νίκο Αυλώνα.
  • Τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο ΣΒΕ για να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα της Βιώσιμης Ανάπτυξης και των κριτηρίων ESG, από την Πρόεδρο Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) Λουκία Σαράντη.
  • Την πορεία που ακολούθησε η Alumil (μια ελληνική εταιρία με διεθνή δραστηριότητα) προκειμένου να δημιουργήσει μία στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης και να θέσει σαφείς ESG στόχους, από τον Διευθυντή Καινοτομίας του Ομίλου Alumil, Νίκο Σαλπιγγίδη.
  • Τη στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης που εφαρμόζει με επιτυχία η Pfizer στην Ελλάδα, από την BU Lead Vaccines και Επικεφαλής ΕΚΕ της Pfizer, Βάσω Καραμάνου.
Η άποψη του ΣΒΕ

 

Η Πρόεδρος του ΣΒΕ κ. Λ. Σαράντη, στην ομιλία της τόνισε τη σημασία των κριτηρίων ESG και παρατήρησε ότι πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη τι καλούνται να αντιμετωπίσουν και ότι θα έπρεπε να κινητοποιούνται πρωτίστως από την υποχρέωσή τους απέναντι στην κοινωνία και όχι μόνο να ανταποκρίνονται στις τυπικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τη νομοθεσία. Δήλωσε επίσης ότι ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος έχει ήδη αναλάβει και θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και να υλοποιεί ενέργειες για την ενημέρωση των μελών του γύρω από τα θέματα αυτά.

 

Επίσης, ο Πρόεδρος του Κέντρου Αειφορίας (CSE) Ν. Αυλώνας ανακοίνωσε την υλοποίηση δύο εξειδικευμένων προγραμμάτων πιστοποίησης για τα στελέχη της ελληνικής αγοράς:
Το πιστοποιημένο Διεθνές Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα New GRI Universal Standards για την Έκδοση Εκθέσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ESG), 15-16 & 17 Φεβρουαρίου 2023, και το
Διεθνές Πρόγραμμα Πιστοποίησης Στελεχών Βιώσιμης Ανάπτυξης & ESG, 30 και 31 Μαρτίου (Advanced Edition 2023).

 

Επιπλέον, μετά τις παρουσιάσεις αναλύθηκαν περαιτέρω οι τάσεις για το 2023 και μέσα από έναν γόνιμο διάλογο παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές και συζητήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους οι εκπρόσωποι διαφορετικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της βιώσιμης ανάπτυξης και χρηματοδότησης μέσα από τα κριτήρια ΕSG.

 

Κλιματικά ουδέτερη εκδήλωση

Το Κέντρο Αειφορίας CSE, πιστό πάντα στις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης, διοργάνωσε την εκδήλωση φροντίζοντας για τη μείωση όλων των εκπομπών ρύπων που μπορούν να αποφευχθούν και για τις εναπομείνασες αναπόφευκτες εκπομπές προχώρησε, με την πολύτιμη συνεργασία του έγκριτου Ευρωπαϊκού Οργανισμού First Climate, στην αντιστάθμισή τους, ώστε να πιστοποιηθεί το event ως Κλιματικά Ουδέτερο.

Οργανισμοί που μας εμπιστεύονται