CSRD: Πώς Επηρεάζει Χρηματοδότηση και Εξαγωγές;

May 23, 2024
By CSE

Η Θεσσαλονίκη Ενημερώνεται για τη Νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία

Το Κέντρο Αειφορίας (CSE), ηγέτης σε θέματα ESG, Net-Zero και Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα, διοργάνωσε με επιτυχία εσπερίδα στη Θεσσαλονίκη στις 22 Μαΐου με θέμα “CSRD: Πώς επηρεάζει τη χρηματοδότηση και τις εξαγωγές; Τι απαιτείται για την εφαρμογή της;”

Στελέχη επιχειρήσεων, φορείς και δημοσιογράφοι από τη Βόρεια Ελλάδα συμμετείχαν στην εσπερίδα, όπου ενημερώθηκαν για τα κύρια στοιχεία της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας (CSRD) και τις επιπτώσεις της στις επιχιερήσεις.

 

CSRD Thessaloniki CSE event

 

Σημαντικά Σημεία της Εσπερίδας

Αρχικά, ο Πρόεδρος του Συνδ. Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ κος Συμεών Διαμαντίδης ανέλυσε τα κριτήρια ESG και τις προκλήσεις που θέτουν στις επιχειρήσεις, τονίζοντας παράλληλα την σημασία ανάπτυξης της καινοτομίας σε συνδυασμό με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Στη συνέχεια, ο κος Ζαχαρίας Ραγκούσης, Πρόεδρος και Διευθ. Σύμβουλος της PFIZER Hellaς, αναφέρθηκε στη σημασία της στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης και Εταιρικής Υπευθυνότητας στις εταιρείες.

Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος του Κέντρου Αειφορίας (CSE) Νίκος Αυλώνας ανέλυσε τις βασικές απαιτήσεις της ευρωπαϊκής οδηγίας για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας (CSRD), δίνοντας έμφαση στις αλλαγές που θα επιφέρει στο ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά και την επίδρασή της στις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Ακολούθησε πάνελ συζήτησης με θέμα «Η σημασία των Εκθέσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων», όπου η κυρία Ειρήνη Διαμαντάρα, Υπευθ. Διασφάλισης Ποιότητας στην ΚΟΝ.Β.Α. και η δημοσιογράφος του ΒΕΡΓΙΝΑ TV κα Χριστίνα Τσόρμπα, μοιράστηκαν τις δικές τους οπτικές για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη βιώσιμη κερδοφορία.

Οι παρευρισκόμενοι έθεσαν ενδιαφέροντα ερωτήματα σε όλους τους ομιλητές και μέσα από έναν γόνιμο διάλογο συζητήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους οι εκπρόσωποι διαφορετικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της βιώσιμης ανάπτυξης και χρηματοδότησης μέσα από τα κριτήρια ΕSG.

 

Συμπεράσματα

Η CSRD φέρνει σημαντικές αλλαγές στο επιχειρηματικό τοπίο, επηρεάζοντας τόσο τη χρηματοδότηση όσο και τις εξαγωγές. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να ενημερωθούν και να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια ESG.

Το Κέντρο Αειφορίας (CSE) προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες για την υποστήριξη των επιχειρήσεων στην υλοποίηση της CSRD. 

Οργανισμοί που μας εμπιστεύονται