Οι 7 Κορυφαίες Τάσεις για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη για το 2025 αναδεικνύονται μέσα από την έρευνα του CSE, προσφέροντας πολύτιμες κατευθύνσεις για τις επιχειρήσεις.
Ο Νίκος Αυλώνας, πρόεδρος του Κέντρου Αειφορίας (CSE) και επισκέπτης καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αρθρογραφεί συχνά σε έντυπα και εφημερίδες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για θέματα σχετικά με τις επιχειρήσεις, την κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη ανάπτυξη (ESG).
Στο τελευταίο του άρθρο, που φιλοξένησε η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στην κυριακάτικη έκδοση της 12ης Ιανουαρίου 2025, με τίτλο “Οι Επτά Σημαντικές Τάσεις για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη”, εστιάζει στις 7 κορυφαίες τάσεις της Βιώσιμης Ανάπτυξης για το 2025 μέσα από την ετήσια έρευνα του Κέντρου Αειφορίας CSE.
Το 2024, το τοπίο σχετικά με την Βιώσιμη Ανάπτυξη και εφαρμογής των κριτηρίων ΕSG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Εταιρική Διακυβέρνηση) υπήρξε μάρτυρας μιας θεμελιώδους αλλαγής, σηματοδοτώντας μια καθοριστική χρονιά στην Eυρώπη και Ελλάδα. Με τις Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις, επενδυτές και επιχειρήσεις να διπλασιάζουν τις προσπάθειές τους για κλιματική δράση και διαφάνεια στη διακυβέρνηση, όσο και στην εφαρμογή των απαιτητικών Ευρωπαϊκών Νομοθεσιών όπως η CSRD, η δυναμική για την ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG έφτασε σε επίπεδα χωρίς προηγούμενο. Όλες οι παραπάνω συνθήκες δημιούργησαν ένα περιβάλλον όπου οι παράγοντες ESG είναι πλέον απαραίτητοι για την επιχειρηματική επιτυχία και χρηματοδότηση των μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων. Από την ετήσια έρευνα του Κέντρου Αειφορίας (CSE), η οποία ανέλυσε δεδομένα στην Ευρώπη και Αμερική και βέλτιστες πρακτικές για επιτυχημένες στρατηγικές Βιώσιμης Ανάπτυξης στις 200 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις FT 500, το CSE αναγνώρισε 7 κρίσιμες επιχειρηματικές τάσεις που θα επηρεάσουν άμεσα το μέλλον και θα μετασχηματίσουν τις στρατηγικές των επιχειρήσεων το 2025 και τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα.
7 Κορυφαίες Τάσεις Βιωσιμότητας για το 2025
1. Επιπτώσεις του Νέου Προέδρου των ΗΠΑ στις Βιώσιμες Επενδύσεις και στα Κριτήρια ESG
Με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, ενδέχεται να δούμε μια στροφή προς τις παραδοσιακές οικονομικές πολιτικές, με πιθανή μείωση της εστίασης στις επενδύσεις καθαρής ενέργειας και στις προτεραιότητες ESG (Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Διακυβερνητικά Κριτήρια). Οι βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων και οι μεγάλες βιομηχανίες κατασκευών ενδέχεται να επωφεληθούν βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Ωστόσο, οι παγκόσμιες επενδύσεις ESG αναμένεται να παραμείνουν ισχυρές, καλύπτοντας ήδη περίπου το 40% των συνολικών επενδύσεων.
2. Η Άνοδος του Πράσινου Υδρογόνου
Το πράσινο υδρογόνο, που παράγεται χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να διασπάσει το νερό σε υδρογόνο και οξυγόνο, θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην απανθρακοποίηση των βιομηχανιών που είναι δύσκολο να ηλεκτροδοτηθούν, όπως οι μεταφορές βαρέων οχημάτων, η παραγωγή χάλυβα και η χημική βιομηχανία.
3. Εκθέσεις Βιώσιμης Ανάπτυξης σε Πραγματικό Χρόνο
Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και ο αυτοματισμός επαναστατούν στον τρόπο που οι εταιρείες συλλέγουν, αναλύουν και αναφέρουν δεδομένα ESG. Η Έκθεση Βιωσιμότητας κινείται προς την κατεύθυνση των ενημερώσεων σε πραγματικό χρόνο κάθε τρίμηνο ειδικά για τις εισηγμένες επιχειρήσεις.
4. Αξιολογήσεις της Αλυσίδας Προμηθειών και ενσωμάτωση στις Εκθέσεις Βιώσιμης Ανάπτυξης
Οι εταιρείες σύντομα βάση της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας CS3D θα υποχρεώνονται να αποκαλύπτουν δεδομένα ESG για όλη την αλυσίδα αξίας τους και προμηθευτές τους και όχι μόνο για τις άμεσες δραστηριότητές τους. Αναμένονται πιο λεπτομερείς έλεγχοι των προμηθευτών για την εξασφάλιση της συμμόρφωσης με τα πρότυπα ESG.
5. Καλύτερη Ποιότητα Δεδομένων και Εξωτερική Διασφάλιση
Η ζήτηση για ανεξάρτητους ελέγχους τρίτων στις Εκθέσεις Bιωσιμότητας είναι σε άνοδο. Στην Ευρώπη, αυτό είναι ήδη υποχρεωτικό σύμφωνα με την Οδηγία για την Αναφορά Εταιρικής Βιωσιμότητας (CSRD). Οι εταιρείες επενδύουν σε πιο ισχυρά συστήματα για την παρακολούθηση, διαχείριση και επαλήθευση των δεδομένων ESG, διασφαλίζοντας ότι οι Εκθέσεις τους είναι ακριβείς και αξιόπιστες.
6. Αυξημένη Εστίαση στη Βιοποικιλότητα στις Αξιολογήσεις ESG
Καθώς οι περιβαλλοντικές ανησυχίες αυξάνονται, οι αξιολογήσεις ESG εξελίσσονται για να περιλαμβάνουν τη βιοποικιλότητα και το φυσικό κεφάλαιο. Οι επενδυτές και οι ενδιαφερόμενοι παρατηρούν ολοένα και περισσότερο ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις μιας εταιρείας δεν περιορίζονται μόνο στις εκπομπές CO2, αλλά περιλαμβάνουν ζητήματα όπως η αναδάσωση, η χρήση γης και η απώλεια βιοποικιλότητας.
7. Το ESG ως Βασική Αξία: Σύνδεση με τις Αμοιβές των Διοικητικών Στελεχών
Πολλές εταιρείες στην Ευρώπη και Αμερική ήδη συνδέουν την αμοιβή των Διοικητικών Στελεχών τους με την επίδοση σε θέματα ESG. Αυτό εξασφαλίζει ότι η ηγεσία είναι ευθυγραμμισμένη με τους μακροπρόθεσμους στόχους βιωσιμότητας, καθιστώντας τη διοίκηση υπεύθυνη για την επίτευξη των καθορισμένων στόχων ESG. Επιπλέον, η βιωσιμότητα ενσωματώνεται σε όλους τους τομείς της επιχείρησης ως βασική αξία αντί να θεωρείται μια ξεχωριστή πρωτοβουλία.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ:
https://www.moneyreview.gr/opinion/166815/oi-epta-simantikes-taseis-gia-ti-viosimi-anaptyxi/